De gevolgen van pestgedrag kunnen groot zijn. Veel mensen brengen een groot deel van hun tijd door op hun werk. Wanneer die werkplek aanvoelt als een onveilige omgeving, leidt dat vroeg of laat onherroepelijk tot uiteenlopende psychische en lichamelijke klachten. Mensen die te maken hebben met pestgedrag kunnen er dusdanig tegenop gaan zien om naar hun werk te gaan, dat het op een bepaald moment niet meer gaat. Werknemers die gepest worden op hun werk hebben dan ook veel vaker te kampen met burn-out klachten of klachten van depressieve aard.
Maar ook voor de organisatie als geheel kunnen de gevolgen van pesten groot zijn. De werkcultuur binnen een afdeling kan erdoor verziekt worden. Wellicht zien andere werknemers dat het pestgedrag van een collega hem of haar persoonlijk resultaat oplevert, en zijn ze geneigd dit gedrag over te nemen. Ook kan het gebeuren dat getuigen van pesten op het werk bang worden om zelf slachtoffer te worden. Daardoor durven ze zich mogelijk minder te uiten, kunnen ze niet zichzelf zijn en ook niet hun volledige potentieel benutten.
Daarnaast is pesten op het werk simpelweg erg duur voor de werkgever. Geschat wordt dat pestgedrag op de werkvloer in Nederland leidt tot zo’n 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Ook zijn bedrijven en afdelingen waar gepest wordt vaak minder productief en is de kwaliteit van het product lager. Ten slotte zijn werknemers die gepest worden vaker betrokken bij arbeidsongevallen.