Wanneer een goed gesprek niet voldoende is, is mediation bij de overheid een uitstekende manier om met het arbeidsconflict om te gaan. De mediator zal met de betrokken ambtenaren een traject starten om op zoek te gaan naar de oorzaken van het conflict en mogelijke oplossingen. De mediation kan plaatsvinden tussen verschillende partijen. Het kan gaan om een leidinggevende en een medewerker, collega’s onderling, maar ook om complete teams of (vertegenwoordigers van) verschillende afdelingen.
De mediation vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Niemand kan gedwongen worden om mee te doen. Dat vrijwillige karakter is een van de sterke punten van mediation. Het laat immers zien dat de betrokkenen hun best willen doen om er samen uit te komen. De mediation start met het tekenen van de mediationovereenkomst, waarin de deelnemers onder meer afspreken dat de inhoud van de gesprekken geheim blijft. Het proces eindigt doorgaans met het maken van een aantal afspraken, die de mediator vastlegt in een vaststellingsovereenkomst. Pas wanneer die door alle betrokkenen getekend is, zijn de afspraken geldig en kunnen de betrokkenen daar aan gehouden worden.
Voor succesvolle mediation is het overigens niet eens noodzakelijk dat er een probleem of arbeidsconflict is. Ook preventieve mediation kan sterk bijdragen aan goede verhoudingen tussen werkgever en werknemer en overheidsmedewerkers onderling. Diverse mediators van Uw ArbeidsMediator geven trainingen over onder meer communicatiestijlen en (on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer. Neem contact op via Uw ArbeidsMediator voor meer informatie over preventieve mediation.