Exit-mediation is een zorgvuldige manier om de wederzijdse arbeidsrelatie te verbreken. Net als bij elke andere vorm van arbeidsmediation, vindt exit-mediation plaats op basis van vrijwilligheid. Zowel de werkgever als de werknemer zijn het erover eens dat het mediationtraject wordt ingezet. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen en proberen ze afspraken te maken over de vertrekregeling.
De mediator begeleidt de exit-mediation. Hij of zij is neutraal en onafhankelijk en treedt vooral op als procesbewaker. Dat biedt diverse voordelen. Met een neutrale en onafhankelijke persoon aan tafel verlopen de gesprekken soepeler. Wanneer bijvoorbeeld boosheid, teleurstelling en frustratie bij de werknemer een belangrijke rol spelen, zal de mediator proberen om die emoties bespreekbaar te maken en zodoende een plek te geven in het mediationproces. Ook zijn beide partijen ervan verzekerd dat ze voldoende tijd krijgen om te overleggen en na te denken over wat er besproken is. Een werknemer, die zich wellicht de ondergeschikte partij zal voelen, hoeft op die manier niet het gevoel te krijgen dat hij of zij onder druk wordt gezet. De mediator ondersteunt beide partijen, bijvoorbeeld bij de interpretatie van de regelgeving.
Beide partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze tijdens de exit-mediation maken. De mediator heeft weliswaar veel kennis van het arbeidsrecht, maar hij of zij zal heel voorzichtig zijn met het geven van advies. De exit-mediator zal zelf geen oordeel vellen over voorstellen of afspraken. Wel kan hij of zij, eventueel tijdens een individueel overleg, aangeven of voorstellen enigszins overeenkomen met wat er in vergelijkbare gevallen gebruikelijk is. Gezien de rol van de mediator doet de werknemer er goed aan om ook een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht te raadplegen.