Om te bepalen of advies arbeidsrecht in uw geval van toepassing is, zult u eerst moeten weten welke onderwerpen onder arbeidsrecht vallen. Hier zijn een aantal voorbeelden:
- Non-actief stellen / schorsing: Wanneer u op non-actief wordt gesteld of geschorst wordt moet de werkgever hier een gegronde reden voor aangeven. Het belang van de werkgever moet zwaarder wegen dan het belang van de werknemer om gegrond te worden verklaard.
- Ziekte / re-integratie: Bij langdurige ziekte, waardoor de reguliere werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden, is de werkgever verplicht om inspanningen te verrichten voor re-integratie. De mogelijkheden om terug te keren op de werkplek of eventueel elders moeten verkend worden.
- Salaris: De werknemer mag ervan uitgaan dat het salaris volledig en op tijd wordt betaald. Soms gaat hier iets fout, wegens administratieve redenen of door andere oorzaken. Het komt ook voor dat de werkgever als ‘straf’ te weinig loon uitkeert. De werknemer heeft rechten, laat u hierover informeren.
- Concurrentie / relatiebeding: Enerzijds is het vanzelfsprekend dat een werkgever niet veel tijd en geld in een werknemer wil steken die vervolgens bij de concurrent gaat werken. Anderzijds heeft u waardevolle kennis en ervaring opgebouwd. Wat zijn uw rechten en plichten bij concurrentie- of relatiebeding?
- Aantal werkuren: Het is mogelijk om bij de werkgever een verzoek in te dienen om meer of juist minder uren te werken. Dat uw baas veel werk heeft liggen betekent niet automatisch dat u altijd klaar moet staan.
- Andere werkplek: Als er een conflict is op uw werklocatie, of als u liever elders binnen de organisatie gaat werken, dat zijn er mogelijkheden om herplaatsing aan te vragen. Ook thuiswerk kan een optie zijn.
- Functioneren / beoordeling: Er is kritiek op uw functioneren, u kunt dit niet plaatsen. Hoe komt een oordeel over uw functioneren tot stand en op welke wijze moet dit worden meegedeeld aan de werknemer?
- Wijzigen arbeidsvoorwaarden: Organisaties zullen veranderen in de loop der tijd, dit kan gevolgen hebben voor uw functie. Als arbeidsvoorwaarden worden gewijzigd heeft de werknemer hier ook een stem in, de werkgever mag niet eenzijdig de voorwaarden aanpassen.
- Arbeidsconflict: Bij een conflict met een collega of met de werkgever is er met spoed behoefte aan een passende oplossing. Dit kan via de kortgedingrechter lopen, toch hoeft er niet altijd een rechter bij betrokken te worden. Verken eerst de mogelijkheden en voorkom dat het conflict escaleert.
- Vakantiedagen / verlof: Er zijn regels omtrent vakantiedagen en verlof. Daarnaast is het mogelijk dat u in overleg met uw werkgever afspraken maakt. Bijvoorbeeld als u met spoed verlof nodig heeft om een familielid te ondersteunen. Duidelijke communicatie en wederzijds begrip kan soms meer opleveren dan het contract naar de letter van de wet naleven.
Ziet u een herkenbare situatie? Neem contact op met de specialist arbeidsrecht voor meer informatie en een vrijblijvend consult.