Alle regels rondom de betrekking tussen werkgever en werknemer zijn vastgelegd in het arbeidsrecht. Iedere werkgever en iedere werknemer heeft ermee te maken. Een belangrijk onderscheid is dat tussen het collectieve en het individuele arbeidsrecht. In het eerste geval gaat het om regels die de positie van werkgevers en werknemers als collectief beschermen. Verschillende werkgeversorganisaties zetten zich bijvoorbeeld in voor de belangen van werkgevers.
Daarnaast is er het individuele arbeidsrecht, dat één-op-één de juridische relatie tussen werkgever en werknemer beschrijft. Van nature is die ongelijk, een werkgever is doorgaans immers veel minder afhankelijk van een werknemer, dan andersom. Daarom zijn in de loop der jaren allerlei wetten en regels ontstaan, die in de praktijk vooral de positie van de werknemer beschermen.
Desondanks kan het gebeuren dat u als werkgever onenigheid krijgt met een werknemer over het arbeidsrecht. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Wellicht komt een werknemer zijn of haar contractuele afspraken niet na. Misschien heeft u zelf mondeling beloftes of toezeggingen gedaan die u bij nader inzien niet kunt nakomen. Of wellicht zijn contractuele afspraken voor meerdere interpretaties vatbaar en wordt u het niet eens.
Voor u als werknemer kan dit vervelende gevolgen hebben. Daarom is het goed om problemen en conflicten rondom arbeidsrecht zo vroeg mogelijk op te lossen.