Er zijn twee wijzigingen die met name van belang zijn om te weten over de nieuwe wetgeving. Die hebben betrekking op het ontslaan van werknemers en de transitievergoeding bij ontslag. Hier zijn de voornaamste verschillen tussen de oude en de nieuwe ontslagregeling:
1. Ontslaan van werknemers
Om een werknemer te mogen ontslaan moet er uitspraak gedaan worden door de rechter of in een aantal gevallen door het UWV. Hierbij dient er een ontslaggrond aangegeven te worden die de werkgever zal moeten onderbouwen. Voorheen mocht er slechts één ontslaggrond worden ingediend, bijvoorbeeld bij werkweigering of een verstoorde arbeidsverhouding, nu is het mogelijk om op basis van de cumulatieve grond redenen samen te voegen. Bijvoorbeeld als er onvoldoende bewijslast bestaat om te voldoen aan één ontslaggrond maar de combinatie van bewijsmateriaal wel tot ontslag zou kunnen leiden.
Het leek erop dat werkgevers met deze wijziging eenvoudiger personeel konden ontslaan. De nieuwe ontslagregeling lijkt in 2021 toch niet tot meer ontslagen geleid te hebben. Rechters zullen eerder doorverwijzen naar mediation om bij onvoldoende bewijslast de partijen samen tot overeenstemming te doen komen. Voor meer informatie over mediation kunt u terecht bij Uw ArbeidsMediator.
2. Transitievergoeding bij ontslag
Een andere wijziging heeft betrekking op de ontslagvergoeding. Voorheen had een werknemer pas na twee jaar recht op een ontslagvergoeding bij ontslag of het niet verlengen van een arbeidscontract. Nu heeft iedere werknemer vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is voor iedereen hetzelfde; een derde van het maandsalaris per gewerkt jaar. Deze nieuwe regeling valt gunstig uit voor werknemers die korter in dienst waren, het is minder voordelig voor werknemers die meerdere jaren bij dezelfde werkgever in dienst zijn geweest.
Wanneer een werknemer wordt ontslagen op basis van de cumulatiegrond, dan is het mogelijk dat de rechter naast de standaard transitievergoeding ook nog een extra vergoeding toekent. Dit werpt een extra drempel op voor werkgevers om gebruik te maken van deze ontslaggrond.