Als de werkgever een procedure opstart voor ontslag wegens disfunctioneren betekent dit niet dat de deur automatisch gesloten is. Als werknemer kunt u een verzoek indienen tot mediation. Als de werkgever bijvoorbeeld geen functioneringsgesprekken heeft uitgevoerd of er elders niet voldaan wordt aan de regels omtrent ontslag, dan zal ook de werkgever er baat hebben het conflict zonder tussenkomst van de kantonrechter op te lossen. Laten we een praktijk scenario beschrijven zoals Uw ArbeidsMediator dit (in grote lijnen) regelmatig tegenkomt:
Tijdens het eerste gesprek stonden de werkgever en werknemer recht tegenover elkaar. Letterlijk en figuurlijk, want van een gezellig onderonsje was geen sprake. De werkgever gaf aan dat de werknemer niet naar behoren functioneerde, de werknemer beweerde niet op de hoogte te zijn van klachten omtrent de uitgevoerde werkzaamheden. Daarnaast was deze persoon het ook niet eens met de kritiek die geuit werd. Het ontslagverzoek zou de eerste keer zijn dat de werknemer kennisnam van disfunctioneren.
De werkgever was van mening dat er wel degelijk kritiek was geuit op het functioneren van de werknemer. De signalen waren duidelijk, suggesties om tot verbetering te komen waren niet nageleefd. Wat deze signalen waren, wanneer en hoe deze kenbaar gemaakt zouden zijn bleek niet onomstotelijk te bewijzen door de werkgever. Daardoor kon de werkgever dus niet voldoen aan de eisen die de wet stelt, wat waarschijnlijk tot een afwijzing van ontslag bij disfunctioneren zou leiden.