Er zijn verschillende manieren om de relatie tussen werkgever en werknemer te verbreken. Als eerste is er het contract voor bepaalde tijd. Na deze periode is er geen sprake meer van een arbeidsovereenkomst, de werkgever zal wel op tijd moeten aangeven dat het contract niet wordt verlengd.
Ook kan de werkgever besluiten om de werknemer te ontslaan op een ander moment. De werkgever moet in dit geval een ontslaggrond aangeven, dit onderbouwen bij het UWV en na toekenning mag de werknemer ontslagen worden met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn.
Dan is er nog de optie voor de werknemer om zelf ontslag te nemen. Ook hier is een wettelijke opzegtermijn van kracht van minimaal 1 maand. Afhankelijk van het contract of de CAO kan deze termijn langer zijn, controleer dus tijdig wat de mogelijkheden zijn. Verder op deze pagina vindt u een voorbeeld ontslagbrief die u kunt aanpassen op uw situatie.
Het is aan te bevelen om eerst mondeling aan te kondigen dat u ontslag zult nemen en daarna pas de brief te schrijven. Ook zult u rekening moeten houden met alle afspraken die met de werkgever gemaakt moeten worden. Denk aan een mogelijk concurrentiebeding. Om op een correcte wijze afscheid te nemen van elkaar is het mogelijk om een mediator in te schakelen. Mediation komt doorgaans ter sprake als er een conflict bestaat tussen werkgever en werknemer maar dit hoeft niet het geval te zijn. Ook bij onderhandelingen over de condities omtrent het beëindigen van het contract kan er een beroep worden gedaan op mediation.